13/6/14

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ



Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων
Μία ακόμη μακρά περίοδος νηστείας, την οποία πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι η λεγόμενη νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Ονομάζεται έτσι διότι προηγείται των δύο αποστολικών εορτών: της εορτής των Αγίων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) και της “Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων” (30 Ιουνίου).
Η χρονική διάρκεια αυτής της νηστείας είναι μεταβλητή επειδή η έναρξή της εξαρτάται από την κινητή εορτή του Πάσχα. Αρχίζει την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων και λήγει σταθερά την 28η Ιουνίου. Κατά το ισχύον (νέο) ημερολόγιο δεν υπερβαίνει ποτέ τις 30 ημέρες. Υπάρχει ακόμα και περίπτωση (όταν το Πάσχα εορτάζεται μεταξύ 5 και 8 Μαϊου) να μήν έχουμε καθόλου νηστεία.
Κατά την περίοδο της νηστείας αυτής δεν καταλύουμε κρέας, γαλακτερά και αυγά, ενώ επιτρέπεται η κατάλυση ψαριού. (Φυσικά πάντοτε εκτός Τετάρτης και Παρασκευής).
Αν η εορτή των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή, καταλύουμε μόνο ψάρι.
Φέτος η νηστεία ξεκινά την Δευτέρα 16 Ιουνίου.

 Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει στο «Ιερό Πηδάλιο», ότι «η Νηστεία αυτή γίνεται όχι για τους Αγίους Αποστόλους (όπως λέγουν κάποιοι), ούτε για την Κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, αλλά πρώτα και κύρια για την επταήμερη άνεση που προηγείται (της Νηστείας αυτής) κατά την Εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος (δηλαδή για το γεγονός ότι δεν νηστεύουμε καθόλου όλη αυτήν την Εβδομάδα), και έπειτα διότι οι Θείοι Απόστολοι πρώτα ενήστευσαν και προσευχήθηκαν και ύστερα ξεκίνησαν το Κήρυγμά τους».



Στο χωριό μας την 29η Ιουνίου γιορτάζει το εκκλησάκι των 
Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου που βρίσκεται 
περίπου 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό προς τα Κελάκια. 
Είναι από τα παλαιότερα ξωκλήσια της Κυπαρίσσου, η 
κατασκευή του χρονολογείτε το 1945, δεδομένου ότι στην 
θέση του προϋπήρχε ένα παλαιότερο το οποίο 
καταστράφηκε ολοσχερώς.
Είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές για το χωριό μας 
καθώς την ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί η θρησκευτική 
πανήγυρις όπου φέτος την διοργάνωσή της έχει αναλάβει ο 
Πολιτιστικός Σύλλογος.


Η ΠΕΡΣΥΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου