27/10/16

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΕΡΟΒΑΣ (ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ


14 Αυγούστου  1944 οι Γερμανοί εισβάλουν στην Τέρβα  (ή Τέροβα, σημερινή Κυπάρισσο), καταδιώκοντας τους αντάρτες προς τα Κελάκια ως την περιοχή Τσιάκλα. Μη μπορώντας να τους πιάσουν επιστρέφουν στο χωριό και με μανία καταστρέφουν τα πάντα ολοσχερώς.
Εικοσιπέντε γυναικόπαιδα αιχμαλωτίζονται στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής για τρεις μέρες, με σκοπό την εκτέλεσή τους ενώ οι υπόλοιποι (περίπου 300) καταφεύγουν στους λόγγους και στις ρεματιές  για να γλιτώσουν. 
Καταστρέφουν τα πάντα , σπίτια, περιουσίες, ζώα κλπ. Ελάχιστα σπίτια έμειναν όρθια , όπως του Γιώργου Λέφα που το χρησιμοποιούν για μαγειρείο, του Κων/νου Καφρίτσα, του Σπύρου Τσιτσιβού και του Γιάννη Πολίτη που το χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για κατάλυμα. Ένα  τεράστιο πουρνάρι υπήρχε έξω στην αυλή, με μια βαθιά κουφάλα, και εκεί κρεμούσαν τα ρούχα τους , τα σφάγια και δέναν τ΄ άλογά τους οι Γερμανοί (τα παιδιά και τα εγγόνια της οικογένειας θυμούνται ακόμα τα καρφιά πάνω στο δέντρο). Όρθια μένει και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (στην θέση της οποίας χτίστηκε αρχότερα η τωρινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής) στην οποία αιχμαλώτισαν τους Τεροβίτες.
 Η θηριωδία των Γερμανών δεν έχει τέλος.  Ζωντανό καίνε στην αυλή του σπιτιού του τον κατάκοιτο γέροντα Θεόδωρο Ζαφείρη, οι κραυγές του οποίου μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στην μνήμη όσων έζησαν το περιστατικό. Εκτελούν τον Μιχάλη Αγόρηενώ οι νάρκες που τοποθέτησαν στην περιοχή αφαιρούν την ζωή του Πάνου Παρθένη, του Λάμπρου Σαμσώνα, καθώς και τριών παιδιών του Κώστα Μπιτσικώκου.

Εκείνες τις μέρες όμως ο πόλεμος φτάνει στο τέλος του. Οι Γερμανοί αποχωρούν ελευθερώνοντας τους έγκλειστους εις τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και αφήνοντας πίσω τους ένα κυριολεκτικά βομβαρδισμένο τοπίο, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος ζει και ποιος πέθανε…

...μαρτυρίες χωριανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου