Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν αποσκοπούν μόνο στην ψυχική διασκέδαση και ευχαρίστηση αλλά και στην ψυχική έκφραση και δημιουργία. Ένα σημαντικό μειονέκτημα που αφορά κυρίως τα παιδιά της επαρχίας, αφού οι δυνατότητες για μαθήματα τέχνης στα σχολεία όπως τα μουσικοπαιδαγωγικά, εικαστικά, θεατρικά κλπ. είναι περιορισμένα έως ανύπαρκτα.
Γιατί όχι λοιπόν να μην δημιουργηθούν τέτοιες ευκαιρίες μέσω των Συλλόγων και στα χωριά ώστε τα παιδιά, αυτά τα λίγα έστω, να συμμετάσχουν σε τέτοιες δραστηριότητες και να αναδείξουν τον ψυχικό τους κόσμο μέσα από τη δραματοποίηση, τη μίμηση, την αφήγηση και του θεατρικού παιχνιδιού. Μια ιδέα που ήρθε από δύο εμψυχώτριες παιδαγωγούς την Μέλισσα-Άννα Σελεβίστα και την Ιφιγένεια Σαββοπούλου, μέλη της ομάδας κουκλοθεάτρου του Δήμου Αγρινίου (ναι… Ο Δήμος Αγρινίου έχει ομάδα κουκλοθεάτρου που δίνει παραστάσεις σε διάφορες περιοχές αφιλοκερδώςαπό το 2002!) που ο Σύλλογος Κυπαρίσσου ήρθε τυχαία σε επαφή μαζί τους.
Έτσι για την ιστορία, η Ομάδα Κουκλοθεάτρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου έχει στο ενεργητικό της 15 χρόνια και όλα αυτά τα χρόνια εθελόντριες του δήμου προσφέρουν απλόχερα χαμόγελα στα παιδιά .Με αγάπη και μεράκι για την τέχνη του κουκλοθεάτρου κατασκευάζουν κούκλες, ζωγραφίζουν ,διασκευάζουν παίζουν, προσφέροντας η κάθε μια το δικό της «ταλέντο» ώστε κάθε χρόνο να παρουσιάζουν στο κοινό ένα με δύο άρτια κούκλο-θεατρικά έργα .
Για να επανέλθουμε, σκοπός λοιπόν αυτής της ιδέας ήταν να ξεφύγουμε λίγο από μία «οπτική» κατάσταση που συνδέει τα παιδιά με την παράσταση, είτε αυτή είναι θεατρική, είτε είναι παράσταση Καραγκιόζη κλπ και να υπάρξει ενεργή συμμετοχή των παιδιών, ώστε να μπορέσουν μόνα τους να αφηγηθούν, να φανταστούν, να μιμηθούν και να κατανοήσουν με το σώμα τους διάφορες έννοιες και να ξεκινήσουν από το μηδέν ένα παιχνίδι που δεν θα χρειάζεται ιδιαίτερα αντικείμενα κατά την διεξαγωγή του και θα απεγκλωβίσει για λίγο το μυαλό των παιδιών από τις οθόνες.
Το πρόγραμμα που παρουσίασαν οι εμψυχώτριες στην Κυπάρισσο περιλάμβανε στο πρώτο μέρος αφήγηση του παραμυθιού ‘’ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΥΜΠΑΝΟ’’ του Τζάνι Ροντάρι, με κατάλληλη ηχητική υπόκρουση και σε βοηθητικούς ρόλους κούκλες της ομάδας που έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες παραστάσεις της. Στο δεύτερο μέρος σειρά είχε το παιχνίδι και συγκεκριμένα το θεατρικό! Τα παιδιά κατασκεύασαν αυτοσχέδια μουσικά όργανα(μαράκες) και με αυτά συστήθηκαν, μουσικινητικά, στον κύκλο γνωριμίας. Τα μουσικά σημεία-μαράκες αντικατέστησαν τις καρέκλες και τα παιδιά το έριξαν στο τρέξιμο υπο τους ήχους της μουσικής. Σειρά είχαν οι μεταμορφώσεις ,όπου τα παιδιά έγιναν ομάδες και μεταμορφώθηκαν σε δέντρα, σπίτια ,παγκάκια, καρέκλες ,τρένα και πλοία αλλά και ατομικά σε σκύλους, γάτες ,ποντίκια ,λιοντάρια και τίγρεις! Αλλιώτικα «αγαλματάκια» γέμισαν την πλατεία παγώνοντας σε ιδιαίτερες κινήσεις και η βραδιά έκλεισε με μια εφημερίδα που …μεταμορφώθηκε σε ομπρέλα, μπάλα ακόμα και χτένα! Παρά τα τεχνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω του ανοιχτού χώρου της πλατείας, συγκεντρώθηκαν περίπου 45-50 πιτσιρίκια τα οποία ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ενεργά σε όλο το πρόγραμμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου