20/9/21

Έφυγε απο τη ζωή ο Παπαθύμιος

 Έφυγε σήμερα απο τη ζωή ο πάτερ Ευθύμιος Αναγνωστόπουλος στα 65 του χρόνια δίνοντας άνιση  μάχη με τον κορωνοϊό..


 Η θλίψη μας απέραντη και τα λόγια περιττά. Ένας απο τους πιο αγαπητούς ανθρώπους του χωριού μας, αν όχι ο πιο αγαπητός. Ο Παπαθύμιος με τ άλογο, ο Παπαθύμιος με τις κεραλοιφές που τις χάριζε απλόχερα σε όλο τον κόσμο, ο παπαθύμιος που αγαπούσε τα ζώα, τη φύση, το χωριό του... τον Θεό. Μαχητής , γνήσιος, δίκαιος, σεβαστός, πράος, γαλήνιος, ασυμβίβαστος , με χιούμορ και αισιοδοξία . Υπερπολύτεκνος  και άξιος εκπροσωπος του Θεού αντιμετωπίζοντας όλες τις δυσκολίες με πίστη και χαμόγελο.
 Δεν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι λιγότερο για ολόκληρη την οικογένειά του  και την τύχη σαν σύλλογος να συνεργαζόμαστε με τα παιδιά του στο ΔΣ. 

Ο πάτερ Ευθύμιος υπηρετούσε για χρόνια στην ενορία του Αγ. Γεωργίου στο Αγρίνιο μέχρι να μετατεθεί στα Σιτόμενα Παναιτωλικού. Καταγόταν και διέμενε στην Κυπάρισσο .

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Τρίτη στις 4:00 το απόγευμα στον Ι.Ν.Αγίας Παρασκευής Κυπαρίσσου. 
Τα θερμά συλληπητήρια στους οικείους του στους οποίους ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο.

7/9/21

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 -''400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ'' -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 Ανάμεσα στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρίσσου για το 2021, ήταν και αυτή που αφορούσε την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.  

Η  εκδήλωση ξεκίνησε με αγιασμό του χώρου απο τον πάτερ Παναγιώτη για τα εγκαίνια της βρύσης, ο οποίος  χώρος λειτούργησε σαν σκηνή για το αφιέρωμα   που δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο από μια θεατρική παράσταση εκμεταλλευόμενη το νεανικό δυναμικό του χωριού. 





Το θέμα αυτής ''400 χρόνια αγώνες'' 

Η ιστορία ξεκινά από την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Πένθιμες καμπάνες ηχούν. Τα κορίτσια μαυροφορεμένα , σαν ένας άλλος χορός από αρχαίο δράμα, ''ανοίγουν'' το θεατρικό  υπο τον θρήνο του Χρόνη Αηδονίδη ''Γιατί πουλί μ δεν κελαηδείς''. 



Το πρώτο δρώμενο μετα τον χορό ξεκινά με  αναπαράσταση μια μαύρης σελίδας για τον ελληνισμό, αυτή του παιδωμαζώματος. Μάνα και γιαγιά κρύβουν την κόρη για να μην την πάρουν οι Τούρκοι για το χαρέμι του πασά, εκείνη όμως παραδίνεται για να μην κάνουν κακό στη μητέρα της και σκοτώνεται λίγο μετά απο το τούρκικο βόλι, γλιτώνοντας την σκλαβιά μια για πάντα...





Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην Φιλικά Εταιρία. Εμφανίζονται στην σκηνή ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ...




Μετά τον Όρκο της Φιλικής ο ''χορός''  παίρνει τη μορφή των κλεφταρματολών που αφήνουν τα σπίτια και τις οικογένειες τους και ανεβαίνουν στα βουνά να πολεμήσουν τους Τούρκους δίνοντας τη σκυτάλη στο δεύτερο δρώμενο ''Το καραούλι''. 

Κλέφτες και αρματολοί με αρχηγό τον καπετάν Νικήτα, μετά από μάχη ανασυντάσσονται, καθαρίζουν τα όπλα τους και περιθάλπουν τον τραυματισμένο Δήμο. Ο καπετάνιος τους ενθαρρύνει και τους δίνει κουράγιο χορεύοντας  ένα σκοπό λεβέντικο με το κλαρίνο του Γιάννου. Όμως εμφανίζεται ένα παλικάρι και τους ειδοποιεί ότι έγινε προδοσιά και οι Τούρκοι έρχονται... Καθώς ετοιμάζονται να φύγουν, ο Δήμος ανακοινώνει ότι εξαιτίας του τραυματισμού του θα είναι βάρος. Θα μείνει πίσω να ''πάρει'' όσους Τούρκους μπορεί μαζί του. Ο καπετάν Νικήτας με βαριά καρδιά του δίνει το τουφέκι του , τον αποχαιρετούν και φεύγουν. Ο Δήμος κρυμμένος σε ένα βράχο σκοτώνει τους Τούρκους όμως ένας τον τραυματίζει θανάσιμα ... Ο Τούρκος αξιωματικός στέκεται από πάνω του σκεφτικός...







 ''Τι είναι αφέντη μ΄; -Τι να ναι ωρέ Βαλλη... δεν βλέπεις  το παλικάρι; Έμεινε πίσω για να γλιτώσουν οι άλλοι . Και πως να πολεμήσεις ένα λαό που δεν φοβάται τον θάνατο; Πώς να κρατήσει σκλαβωμένο ένα λαό που δεν φοβάται να πεθάνει για ην πατρίδα του; Πάρτε το παλικάρι και αφού το πλύνετε να το παραδώσετε στους γονείς του να τον θάψουν...''

Μπαίνει ξανά ο χορός με τις μαυροφορεμένες Ελληνίδες...''Άκρα του τάφου σιωπή, στον κάμπο βασιλεύει...''

Η εκδήλωση κλείνει με το απολυτίκιο του Ευαγγελισμού , ''Υπερμάχω'', θέλοντας να τιμήσουμε την πίστη μας που κράτησε ζωντανό τον Ελληνισμό τα μαύρα χρόνια.



Τα παιδιά του χωριού, όλων των ηλικιών(5-19), με υπομονή και επιμονή έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την πραγματοποίηση της παράστασης η οποία στάθηκε αφορμή για μια αναδρομή στο παρελθόν. Μάθαμε  πράγματα που πέρασαν  στην ελληνική ιστορία και βιώσαμε συναισθήματα που χαράχτηκαν βαθιά στη συνείδηση των προγόνων μας. 

Μετά την εκδήλωση ο Σύλλογος μοίρασε  στα παιδιά αναμνηστικά δώρα.






























Το Δ.Σ του Συλλόγου ευχαριστεί από καρδιάς τους χορηγούς και τους υποστηρικτές της εκδήλωσης:

Τον Δήμο Αγρινίου και την αντιδήμαρχο πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου για τα κουστούμια Ελλήνων

Το Σύλλογο φίλων της μάχης της Κορομηλιάς και του θεάτρου για τα κοστούμια των Τουρκων

Την επιχείρηση S..ZAFIRIS S.A. για την χορηγία ηχητικών

Το βιβλιοπωλείο ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ για τα δώρα των παιδιών

Το πάρκο αναψυχής  HYPER PARK 

Το κατάστημα ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΣΕΛΕΒΙΣΤΑ

Την επιχείρηση ΟΙΚΙΑ -ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ 

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κυπαρίσσου για την παραχώρηση καθισμάτων 

Την Άννα Μαρία Σωτηροπούλου για την φωτογραφική κάλυψη


Έπαιξαν

χορός: Στεφανία Στασινού (μητέρα) ,Μαρία Έυθυμίου, Ελπίδα Καππή (γιαγιά), Κατερίνα Ευθυμίου (κόρη), Άννα Ευθυμίου, Ανθή Μουχάνη, Δέσποινα Λέφα , Παρασκευή Ευθυμίου

στο ρόλο του Κωστή: Πέτρος Στασινός

στους ρόλους των Τούρκων: Νίκος Καμμένος, Χρήστος Σπυρόπουλος, Ευθύμης Λέφας, Ταξιαρχης Μουχάνης, Σπύρος Ευθυμίου, Λευτέρης Ευθυμίου.

Φιλική Εταιρία: Νίκος Καμμένος, Χρήστος Σπυρόπουλος, Ευθύμης Λέφας

Στο ρόλο του καπετάν Νικήτα: Σπύρος Ευαγγ, Καμμένος

στο ρόλο του Δήμου: Γιώργος Ευθυμίου

στο ρόλο του κλέφτη Γιάννου με το κλαρίνο και υμνητής του ''ΥΠΕΡΜΑΧΩ'' : Ιωάννης Στασινός

κλέφτες και αρματολοί: Βασίλης Καμμένος, Σπύρος Κων. Καμμένος, Βασίλης Ευθυμίου, Γιώργος Νικ. Ευθυμίου, Γιώργος Τσιλιμέκης, Στέφανος Κωνσταντίνου.

Αφηγήτριες: Μέλισσα Σελεβίστα, Έφη Σωτηροπούλου

Ηχογράφηση- Ηχητική κάλυψη -Φως: KAPELLAKIS SOUND


Backstage